Om linoljeprodukter

Varför blir kittet ofta torrt och spricker på äldre fönster?
Detta problem beror oftast på att det så kallade spärrskiktet i kittfalsen antingen gjordes för dåligt eller för att kittet var för torrt från början. Kvarnens Fönsterhantverk AB impregnerar kittfalsen med linolja och grundmålar innan glasning för att undvika detta problem. Det går även bra att använda sig av schellack.

Hur ser man om fönstret är målat med en alkyd- eller linoljefärg?
Ett enkelt test är att fukta tummen med sprit och sedan trycka den mot färgytan i några sekunder. Om ytan känns klibbig är det någon form av plastfärg. Linoljefärg känns igen genom att den återfår sin glans och lyster om du stryker rå eller kokt linolja på färgytan. De olika färgtyperna åldras också olika – linoljefärg blir med tiden matt, ”kritar” och krackelerar i små rutor som likväl sitter fast. Alkydfärg blir också matt med tiden men faller sedan av i större stycken.

Jag har hört att moderna alkydfärger skyddar bättre mot mögel och fuktskador än linoljebaserade färger. Stämmer det?
Nej. För att ge träet fuktavvisande egenskaper så vill man ha en färg med ett bindemedel som tränger in i ytan – som ”naglar sig fast”. Det gör bra linoljefärg. Alkyd- och plastfärger lägger sig som ett lock ovanpå träet. Dessa färger spricker med tiden och släpper därmed in fukt. Under detta lock blir det ett väldigt fuktigt klimat – perfekt för röta.

Går det att måla med linoljefärger inomhus?
Absolut. Eftersom de flesta linoljefärger inte innehåller några lösningsmedel alls, utan endast linolja och färgpigment, så är det helt riskfritt att måla med linoljefärg inomhus. Vissa kan uppleva doften som stark, men den vädras lätt ut och är fullständigt ofarlig.

Hur lång tid tar det för linoljefärg att torka?
Det tar i genomsnitt cirka 18-20 timmar för den första strykningen att torka. De resterande strykningarna torkar på cirka 20-24 timmar.